05:03 02 Серпня 2023

Легенди українського ралі: наша перша книга

Відсутність змагань змусила творчий колектив «Ралі в Україні» приділити більше уваги історії українського спорту – і тепер ми можемо презентувати результат майже річної роботи в цьому напрямку. 

АвторВолодимир НекрасовВолодимир НекрасовПрофіль »

Ідея написати та випустити друком власну книгу, присвячену історії українського ралі, спала нам на думку не вчора, і навіть не рік тому. Зрештою, хто, як не «Ралі в Україні», володіє найбільшим архівом документів, фотоматеріалів та й просто загальних знань в цій галузі? Але в мирні часи, коли ралійне життя йшло доволі рівномірним темпом, нам завжди здавалось, що час ще не настав. Що можна почекати, назбирати більше інформації, ретельніше підготуватись…

Війна показала, що чекати нема чого. Все створене людьми, і навіть саме людське життя, в будь-яку мить може перетворитись на попіл – і тим, хто виживе, лишиться тільки шкодувати про те, що не зберегли, не подбали, не захистили. Тож ми в нашому невеличкому творчому колективі задались питанням: якщо ми не збережемо нашу історію зараз, хтозна, чи буде кому це робити завтра?

Так почалась робота над нашою першою книгою, яку присвячено історії одного з найдивовижніших та найбільш емоційних ралійних автомобілів світу – Lancia Delta HF Integrale. Чому для початку серії, яку ми назвали «Легенди українського ралі», було обрано саме цю машину? Цю історію ми розповімо трохи згодом; а зараз – декілька слів про те, що являє собою наша книга.

Фактично, це – добірка оповідань, кожне з яких є історією одного конкретного автомобіля. Ми вивчили сотні документів, перечитали десятки періодичних видань, поспілкувались з багатьма безпосередніми учасниками подій – і в результаті змогли відтворити шлях кожної з восьми Lancia Delta Integrale, які коли-небудь брали участь в українських змаганнях з ралі, кросу, кільцевих та гірських гонок. Всі ці історії викладено на 160 сторінках нашої книги та проілюстровано більш ніж 250 фотографіями, значна частина яких ніколи раніше не публікувалась.

Але знаєте, що найцікавіше? Лиш тоді, коли роботу над книгою було майже завершено, ми зрозуміли, що наша, здавалося б, простенька збірка оповідань якимось дивним чином перетворилась на повноцінний путівник по українському автоспорту 90-х років минулого сторіччя. Очевидно, що нічого подібного до нас ніхто не робив; а отже, виходить, що ми – несподівано для себе – створили справді унікальну річ, яка наразі не має аналогів…

На даний час книга проходить останній етап підготовки до друку, після чого перше замовлення буде направлено до видавництва. Напевно, у вас одразу виникли запитання – як замовити, яка ціна, чи буде разом з книжкою пропонуватись ще якась супутня продукція тощо. Для того, аби дати вичерпні відповіді на них, ми створили в соціальній мережі Facebook спеціальну сторінку, повністю присвячену книжковій серії «Легенди українського ралі». Тож запрошуємо всіх, кого зацікавив наш проект, перейти за адресою https://www.facebook.com/ua.rally.legends і отримувати в подальшому всю актуальну інформацію щодо цієї та – сподіваємось! – наступних книжок.

Фото © Кирило Бондаренко

Читайте також:
Ралі в соцмережах

Авто для ралі

  • 255 110 Melnichuk 001
  • 255 110 Pushko 002
ТОП-Відео

Всі права на матеріали, розміщені на сайті Rally.in.ua, охороняються відповідно до законодавства про авторське право та суміжні права. При будь-якому використанні матеріалов сайту, гіперпосилання (hyperlink) на www.rally.in.ua є обов’язковим.

Контакти

Політика конфіденційності

Copyright © Ралі в Україні