08:58 23 Січня 2023

Українці за кордоном: буває й так…

Історія, яку ми розповімо сьогодні, не пов’язана з ралі – але час від часу ми можемо дозволити собі певні винятки з правил. Тим більше, що воно того, безперечно, варте. 

АвторВолодимир НекрасовВолодимир НекрасовПрофіль »

Власне, історію цю розповів нам добре відомий український спортсмен Дмитро Іллюк – чемпіон FIA Motorsportgames Drifting Cup 2019 та багаторазовий чемпіон України з дрифтингу. До речі, Дмитро має певне відношення і до класичного ралі: свого часу він товаришував з Сергієм Коробейніковим і навіть пару разів стартував в чемпіонаті та Кубку Лиманів, але зараз мова не про це. Наразі нам достатньо того, що Іллюк – людина авторитетна, а відтак, його слова сумнівів не викликають.

Отже, перенесіться подумки в Оман, на міжнародні змагання Oman International Drift 2023. До участі в першому раунді, що відбувся тиждень тому, заявилось, серед інших, п’ятеро українських спортсменів: Сергій Кремець, Тимур Ліпський, Ростислав Рараговський, Олександр Катанцев та Дмитро Жайворонок. Разом з тим подав заявку й один представник російської федерації (судячи по соціальних мережах – досить активний прихильник Z-операції).

Оскільки участь росіян в змаганнях під егідою FIA під їхнім національним прапором є забороненою, цей факт викликав досить швидку реакцію – і представника країни-агресора на змаганні не виявилось. Але перед початком другого раунду того самого турніру, який проходив цими вихідними, раптово стало відомо, що російський пілот все ж таки планує вийти на старт – цього разу вже не використовуючи свій прапор та підписавши відповідний папірець, як того вимагає від представників росії Міжнародна Автомобільна Федерація (FIA).

Перша реакція українців на такий план була цілком передбачуваною та природною – вони вирішили не виходити на старт в одному змаганні з росіянином і повідомили про це організаторів. Ба більше – зусиллями небайдужих товаришів було досягнуто домовленість про те, що й восьмеро спортсменів з інших європейських країн також приєднаються до цього бойкоту. Відмітимо, що європейці в такому разі лишались преференції на покриття логістичних витрат, які організатор бере на себе – тобто їм однозначно було що втрачати.

А тепер уявіть собі здивування пілотів з Великої Британії, Литви та інших країн, коли зранку наступного дня вони побачили своїх українських колег, які, нібито нічого й не сталось, виїхали на вільні тренування, а потім (всі, крім Жайворонка) і на кваліфікаційні заїзди! Що змінилось за ніч? Які розмови відбулись в таборі українців? Яким чином впливали (чи не впливали) на їхню поведінку організатори турніру? Наразі на всі ці питання відповідей нема – як нема й коментарів самих учасників цього сумнівного процесу.

Як пишуть в інтернеті, «зараз ви тут». Але що ж може бути далі?

Ви здивуєтесь, шановний читачу – але нічого. По-перше, з точки зору міжнародної федерації всі правила дотримані і формально жодних порушень спортивного кодексу не зафіксовано. По-друге, очікувати на якесь покарання від національної федерації також не варто – оскільки, і це найцікавіше, четверо з цієї «веселої п’ятірки» (всі, крім Кремеця) і так виступають по ліцензіях, виданих іншими федераціями! Тобто вони не звертались ані в FAU для отримання ліцензій, ані в міністерство молоді й спорту для отримання дозволу на виїзд за кордон. Таким чином, з точки зору спортивної юрисдикції, ці пілоти є українцями виключно за походженням…

Тож єдине, що лишається не до кінця зафіксованим – це морально-етичний аспект проблеми, який, на жаль, жодними правилами не регламентується. Але, оскільки нам ніхто не може заборонити висловлювати свою думку навіть в морально-етичній площині, скажемо наступне. Так, попри всю неоднозначність самого факту участі в змаганнях під час війни, ми завжди підтримуємо прагнення українських спортсменів гідно представити свою батьківщину на міжнародному рівні – навіть в цей важкий для нас час. Але ключове тут – «гідно представити».

Зараз в очах усього цивілізованого світу українці виглядають, як нація незламних героїв. Сумно, але описана вище поведінка наших співвітчизників свідчить про те, що слово «незламність» – не з їхнього лексикону. І єдине, що можна порадити таким «патріотам» – ніж так представляти свою країну за кордоном, краще лишались би ви вдома…

PS. Фотографії мають виключно ілюстративний характер і не мають відношення до героїв статті, хоча й зроблені на згаданому вище змаганні.

Фото © oidcofficial

Читайте також:
Ралі в соцмережах

Авто для ралі

  • 255 110 Melnichuk 001
  • 255 110 Pushko 002
ТОП-Відео

Всі права на матеріали, розміщені на сайті Rally.in.ua, охороняються відповідно до законодавства про авторське право та суміжні права. При будь-якому використанні матеріалов сайту, гіперпосилання (hyperlink) на www.rally.in.ua є обов’язковим.

Контакти

Політика конфіденційності

Copyright © Ралі в Україні