15:00 27 Квітня 2022

Ралі «Вісагінас»: новий штурман Салюка

Склад українського екіпажу, який візьме участь в литовському ралі «Вісагінас», зазнав змін – штурманом Олександра Салюка стане Юлія Єфімова.

АвторВолодимир НекрасовВолодимир НекрасовПрофіль »

Як ми розповідали, кілька тижнів тому організатори литовського кубкового ралі Visaginas Rally Cup офіційно запросили до себе на гонку видатних українських спортсменів Олександра Салюка та Леоніда Косянчука. Метою цього виступу були, звичайно ж, не «голи-очки-секунди» – скоріше, це можна було би назвати своєрідною дипломатичною місією. Поява на міжнародному змаганні легендарних українських ралістів мала би наголосити світові, що життя в Україні триває, а українці продовжують боротьбу на всіх напрямках, в тому числі й в спорті.

Але, на превеликий жаль, доволі швидко стало відомо, що Леонід Косянчук не зможе прийняти це запрошення, про що він сам написав в мережі Facebook. «Надзвичайно розчулило запрошення Аурімаса Ейдзюнаса, – написав він, – проте мій нинішній фізичний та психологічний стан не дозволяє мені поєднати в своїй свідомості війну та участь в ралі. Разом з тим, точно знаю, що мій багаторічний партнер Олександр Петрович Салюк зможе достойно взяти участь у цьому заході». Також Леонід Васильович порадив своєму пілоту підшукати собі заміну серед штурманів-жінок, в яких не буде ані юридичних, ані моральних перешкод для поїздки за кордон.

Як розповів нам Олександр Салюк, приймаючи рішення, він взяв до уваги і цю пораду багаторічного напарника, і аргументи свого старшого сина та решти учасників команди «БудуНасипати». Тож тепер можемо сповістити офіційно: праве крісло в екіпажі на ралі «Вісагінас» займе харківська спортсменка Юлія Єфімова, яка тільки нинішньої зими приєдналась до київського колективу. Зазначимо, що до цього Юлія протягом двох років брала участь у змаганнях Кубку Лиманів та чемпіонату України, виступаючи разом з дніпровським пілотом Андрієм Волошиним.

Звичайно ж, метою виступу екіпажу Салюка та Єфімової не є досягнення найвищого спортивного результату – але попри це, спортсмени ретельно готуються до змагання вже протягом двох тижнів. Змагальна дистанція ралі «Вісагінас» не вважається занадто великою – всього 54,4 бойових кілометри. Але сукупність факторів – новий штурман, незнайомий автомобіль, незвичні дороги – перетворює цю, здавалося б, «легку прогулянку» у серйозний виклик для пілота. До того ж, всі три десятки учасників ралі, звичайно ж, розраховують не просто стартувати разом з легендарним українцем, але й випередити його. Тож сподіваємось на величезний досвід Олександра Петровича, який допоможе йому гідно представити Україну на цьому змаганні.

Від імені проекту «Ралі в Україні» повідомимо також, що й ми не залишились осторонь цієї події. Так, за нашою ініціативою в Україні було вироблено та відправлено до Литви партію штурманських зошитів, дизайн яких було розроблено ексклюзивно для ралі «Вісагінас». Литовські друзі та партнери планують розпродати під час змагання всю партію, а виручені гроші додати до благодійного збору, який відбуватиметься під час заходу на підтримку України. Проект «Ралі в Україні» дякує особисто Аурімасу Ейдзюнасу та Каролісу Кайрісу, а також команді 8000RPM Motorsport club за всебічну та щиру підтримку цієї ініціативи.  

Фото © БудуНасипати RT, Ралі в Україні

Читайте також:
Ралі в соцмережах

Авто для ралі

  • 255 110 Melnichuk 001
  • 255 110 Pushko 002
ТОП-Відео

Всі права на матеріали, розміщені на сайті Rally.in.ua, охороняються відповідно до законодавства про авторське право та суміжні права. При будь-якому використанні матеріалов сайту, гіперпосилання (hyperlink) на www.rally.in.ua є обов’язковим.

Контакти

Політика конфіденційності

Copyright © Ралі в Україні